Saturday, May 21, 2011

Diploma Sains Kesetiausahaan.? course ape tuh..?

 Salam semuaa.!!

wurh.. 
actually sudah kekeringan idea nak buad entry apa.
any suggestion..?
-_-

So, 
aku decide nak buad entry pasal 
course yang aku ambil dekat Poly.
Diploma Sains Kesetiausahaan.

sebab apa pilih topic ney untuk entry hari ney.?
sebabnya, kadang-kadang aku pelik,
ada certain people tatahu pasal course nie.

yang selalu aku dengar bila aku cakap aku student course DSK,
nie la soalan diorang...

"course apaa tuh, tak penah dengo pon.."

"belajar dekat poly ambil course apa.?"
"DSK. Diploma Sains Kesetiausahaan."
"haha, course cane tu."

Then, bila kita explain pasal course tuh, diorang boleh gelak pulakk..
ouhh, rase macam nak tampo tampo je.... :( ggrrr~

Jadinya, hari ni aku nak menerangkan serba sedikit pasal course nie .

haaa,
adekadek yang baru lepasan SPM tuh, kot la korang check UPU, tak dapat,
then terdetik dekat hati nak try apply Politeknik.
boleh la rujuk input yang akak  nak bagi nie. Tapi sikit jela. hee..
akak pon masih hijau lagi pasal course ney.
mana la tahu, kotkot lepas ney, berkenan nak apply course ney ke, kan..



Okey.
DIPLOMA SAINS KESETIAUSAHAAN.
Course nie bila kita sebut pun kita dah tahu, mesti berkaitan dengan, Secretaries world kan.
Tapi sebenarnya agak merangkumi semua bidang. lagi lagi business. sebab ada 
Micro,Macro bagai. sebab Secretary merupakan orang kedua terpenting sesuatu company tu . okeyy , please take note . ini info tambahan okey :)
 tu yang kadangkadang rasa macam budak business ja.
 =.="

Lemme explain about the 1st semester .
eh, kejap. before tu nak bagitahu, dulu course nie jangka masa belajar cuma 2 TAHUN sahaja.
that means ada 4 semester je .
Tapi yang aku tahu, sampai dekat batch Julai 2010,**tak silap aku larh**
terus diUpgrade kan jangka masa belajar, dari 2 TAHUN ---> 3 TAHUN.
so ada 6 Semester semuanya.
**sebab ada modul-modul tambahan kot. kott laa.**
Tapi , start junior ktorang , dorang dah tetapkan 2 TAHUN SETENGAH balek . okeyy , agakk hot di situ . dengar kata, batch ktorang nie yang bolee jadi 3 tahun , sebab ktorang as bahan uji kaji dorang je . uji kaji apa , tatahuu la pulak kann . haihh , redha jelaa . ehh ehh, junior junior , untung larh korang, nanty bolee grad sama dengan Senior senior korang niee , phewww =='

okey dahh, lets proceed with the main topic :)

sem 1 nie pon agak pressure jugak sebenarnya. 
**kalau tak study betulbetul larhh.**
Tapi, dalam dok rasa pressure pon, kadang kadang quite best.!

Okey.
untuk sem 1 ney, hanya DUA. okey dua paper ja yang masuk dalam Final Exam.
Microeconomics.
Office Administrstion 1.
**dua paper pon, rase mcm nak hentak kepala nie haa.. :)**

tapi semua modul yang didaftarkan
ada TUJUH (7). termasuk Micro dgn OA .

**********************

Pendidikan Islam 1
English for Communication 1
Ko-kurikulum 1
Microeconomics
Office Suite Software
Office Administration 1
Keyboarding Skills

*************************

ini la 7 modul @ subject yang akan korang belajar dekat sem 1.
Okey, lemme give a brief talk about the subjects . as simple as i can :)
Tapi.!!!
kalau korang macam raguragu sikit pasal information dekat sini , 
Google ja terus. senang. information yg dekat En Google tu memang sah la.


1) Pendidikan Islam 1.

Subject nie lebih kurang macam yang kita belajar dekat sekolah la. Baik dari sekolah rendah, sampai menengah. merangkumi semua aspek la kiranya. then, macam biasa, akan ada quiz, test and ujian akhir. subject nie tak masuk FE (final exam), tapi dikira sebagai PB (Penilaian Berterusan @ Continuous assessment).

2) English for Communication 1

Subject nie pun sama jugak macam Pend. Islam 1. Lebih kurang apa yang kita belajar dari Primary sampai Secondary school. sama jugak, akan ada quiz, test and final test. korang kena buat Oral. and korang akan belajar satu topic nie, alaaa, lupa la nama topic tu. tapi korang akan belajar sebut -peh,-teh,-deh,-seh bagai. haaa, sbnrnya banyak lagi. belajo sendiri la ye. thee. and korang memerlukan kitab bahasa inggeris, or in other word, DICTIONARY.! hee.. :) subject ney pon dikira sebagai PB@CA.

3) Ko-kurikulum 1

Subject ney.!!! sumpahh tak sukaa.!seriously. heehee. subject ney dipanggil POLIBRIDGED.
Nanti korang kena kawat bagai. then, akan ada ceramah dari JPA yang akan terangkan pasal keselamatan semuasemua yang berkaitan larh. Last sekali, korang akan duduki ujian akhir. susah kott! **sumpahh mase aku jawab haritu, pakat hentam ja taw. tawakal jela. thee.. tp lulus jugak. A lagi tuuu..**

4) Microeconomics

Subject nie aku kureng jugak. Tapi nasib lecturer agak best la jugak. Sebabnya,  agak weak kalau bab kira-kira ney. Rasanya lebih kurang macam Ekonomi asas jugak kot. aku tak ambil EA, so , i'm not pretty sure . tp member aku cakap lebih kurang ja. dan sama jugak, quiz, test, haaa, subject ney ada Mid-term. dan juga tergolong dalam subject Final Exam. so, memang kena buad betulbetul. :)

5) Office Suite Software

Okey.  one of my favourite subject . memang la kadang-kadang tension jugak, lagi lagi part yang kita xfaham plus tak boleh buad. okey, melalui subject nie, korang akan belajar macam mana nak gunapakai *apa aku melalut neyh* Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Groove.haa, banyak lagi la. kiranya korang akan sentiasa dengan komputer. thee. bagi orang yang macam aku nie, jenis gila GADGET, memang best la subject nie. tapi bila part test, quiz, kalau tak ready, memang hampeh. tension dibuatnya. but overall enjoy la. :) subject nie dikira sebagai PB@CA.

6) Office Administration 1

Subject nie pon best la jugak. korang akan belajar mengenal bendabenda ALAH yang ada dalam sesebuah pejabat and cara nak guna. contoh, macam, machine fax, machine fotostat, korang akan belajar cara nak gunakan dan apa fungsi-fungsi. korang jugak akan belajar cara-cara handling telephone. cara bercakap. cara nak handle caller yang telefon korang . dapat pulak lecturer yang sempoi. memang awesome larh kan . :). sama jugak, ada quiz, test, Mid-term dan tergolong dalam list subject untuk Final Exam. :)

7) Keyboarding Skills

Subject nie kadang kadang best, but sometimes you can get bored. hee :) yang best nya kalau part test. best, sebab, macam yang aku dengan member laen blajo dekat Poly PTSS uh,* hahaa, promote poly kejap..*.. lecturer akan bagi Cd,then kena install, nama cd tu, Mavis Beacon Teaches Typing. yang best sebab, korang kena taip word yg diorang bagi. word tu dah tersedia dekat screen computer uh, so, korang just taip ja. janji, korang kena mahirkan diri korang dengan rules dan sistem menaip dengan betul.
   Bukan maen taip je adekadek oii, korang kena taip word tu without looking at yourrrrrrrr fingers macam korang biasa buat kalau menaip dekat blog kan. kadang kadang tu, ade jugak rasa macam orang buta . hahaa . Tapi best , bila kita dah mahir. haa, macam aku cakap td, test lagi best dari buad latihan. KENAPA.? sebab kalau buad latihan, kita kena refer dekat buku nota. saket tengkuk plus berpinar mata sikit larh. hehe. Kadangkadang tu, ade jugak sumpah seranah dlm hati nie, tp alhamdulillah, lulus dengan cemerlang, dapat A  gituu..! :)

 So, Done ! some input for you Juniorian .
hahaa .

Frankly speaking, course nie bukan tertumpu semata-mata pada subject 
yang berkaitan dengan secretary je . semua skop bidang kerjaya masuk sekali.
kiranya, skop kerjaya untuk course ney agak luas la jugak.

lagi satu,
jangan terkejut buad muka takde darah kalau course ney ada student LELAKI.
adaa.. ingat takde ke . and kadang kadang, student lelaki boleh go on dengan course nie dari 
student perempuan. =='


kalau anyone yg ambil sama course dengan aku nie, kalau ada information yg ragu ragu or salah ke, jangan segan silu tegur atau comment okey . don't worry , aku tak makan orang . harharharr .




#act, entry baru diedit bagi nampak macam dewasa sikitt . hahaa . al maklum larh, update entry nie pun, masa sem 1 duluuuuu . ayat pun macam budak tadika yang comel comel tu kann . heuheuu ^^ now baru habes semester 3. and will be going for practical trainning next month . pray for me guys ! thank you . 

maaf atas penggunaan "Aku" di entry :) bahasa mesra aku dengan readers :)


till then !
bye people !

.ASSALAMUALAIKUM.



much love, Adilla .
xoxo .


Anda comment, anda super awesome.!

67 budak baek tengah komen :):

isma said...

gudluck tuk study,, mana2 program pon la ni blaja business. :)

pape pon. dapat gak tau program pe ni. my frenz taken this in poly too. :)

Nur Adilla said...

thank you isma. yep..almost semua course skrg ney pakai kira2..heee.

owh yee..?
saja share apa yg saya tahu. :)

awexinside said...

gud luck ok..
act sy ex student poli jgak..amik kos yg sama ngn kamu..

Nur Adilla said...

awekinside- ohh yeke. okey TQSM.~ :)

hanis said...

akk ! sy mau tya .

benda ni ada belajar math tak ? haha .

Nur Adilla said...

Hanis, disebabkn akak baru nk msk sem 2, so, akak explain sem 1 jela erk, tade math, tp ada jgk kira-kira, sebab sem 1 ada subj MICROECONOMICS. then, xsilap, sem 3 nnty study subj. MACROECONOMICS pulak. :)

hanis said...

kne ade basic EA ke ? fuh . mmg mati laa gini . hoho . klu blh sy nk tau gak lebih detail psal ni . add kt fb boleh ? hee.

Nur Adilla said...

nak kata kena ada basic tu x la jgk... mcm akak, akak bljr akaun dlu kt skola. tp insyaallah boleh bawk ... :)

hanis said...

akaun ?
lagi laa sy tak belajar . hee . T.T

Nur Adilla said...

owh..haha. xpe.. boleh belajar..kann..

EpuL said...

salam. . .
saye lelaki...
nk lebih info bg lelaki utk course nh. .
so hrap dpt bleh tolong saye. . .
cara pemakaian?

atyn nayn said...

wahh! sukaa~ gud information. tgh search pasal ni. tjumpa blog ni. btw, tengs :)

mariabluelovers said...

awk ni student dsk poli mne?

Nur Adilla said...

, cara pemakaian mcm bese . kemeja with slack . mcm org keje pejabat la senang ckp. tp boley kate itu pemakaian basic utk student poly , lagi lagi student jabatan perdagangan . :)

Nur Adilla said...

>atyn nayn< most welcome dear :)

nadiayusof^^ said...

assalamualaikum.. :) budak dorm punye akak tu pon amek course nih ... habis poly trus serap msok keje ..da 3 taon keje ..krajaan tros anta dy fly manila ...dengar mcm bez je kan ..:* gaji xyah citer la kan ..bez boleh tak??!!!

Anonymous said...

dekat PTSS brapa org laki yg amik kos DSK ni skrang?

Nur Adilla said...

anonymous :
errr , kalau my batch , ade 3 boys . then bila masuk junior2 , makin lamaa , nampak makin ramai lelaki :)

Anonymous said...

@Nur Adillabuat mase skrg lelaki yg amik course ni ade tak dlm 10 org? or lebih? BTW, sy pun dpt DSK di PTSS utk sesi julai ni, tu yg curios tnya lelaki ramai ke tak sbb segan jgak kalu pompuan ramai-ramai nih..

Nur Adilla said...

anonymous :
err , kalau xsilap , tak sampai 10 orang. lebih dari 5 tu ada rasanya. ouhh , Hye junior ! hahaha. hey, nak belajar tak perlu malu malu, segan segan okey. alahh, student perempuan ramah larhh. hahaa :)

Anonymous said...

hello kak . i got this course ! haihh . but at the same time , dapat UTM . seriusly im blank ! klo course secretary nie na smbg degree mcmane eh ? cerah takk ?

Nur Adilla said...

ouhh , dapat course nie . UTM pun dapat . amboii , confuse la nie . hahaa . first, ask yourself , mana yang kamu minat lagii . ermm, not pretty sure about degree , tp kalau tgk ex student course nie , usually, dorang futher degree dalam course yang more to management :) if i'm not mistaken :)

Anonymous said...

sgt sgt confuse . due2 okay ouhh . lgpon UTM kott . aduhai :( .dilemma saye . course secretary nie boleh la kann further degree . risau taboleh smbg degree je ouh . aduhai , sbb ingat abis dip nt na terus smbg degree

Aimie Diyanna (I'Me Dianna) said...

Saya dapat coarse ni juga dekat Poly :)

Nur Adilla said...

miss anonymous :)

now . ask yourself . course mana yang lebih tarik minat you untuk futher study . mana2 course mesti bolee sambung degree punya :) impossible la kalau takde , cumaa kalau macam secretary nie , masa nk smbg degree , kalau tak silap, takde course yg dorang specifickan kepada bidang secretary saje . contoh , mcm ade sorang senior dr poly s.bernam yg akak kenal nie , dia now tengah futher for her degree in Bachelor Of Science in Resource Centre and Management(Hons) . haaa , means, more to management punya course lahh :)

Nur Adilla said...
This comment has been removed by the author.
Nur Adilla said...

Aimie Diyanna :

hye . pernah singgah you punya blog, dapat link dari blog Ben Ashaari :) btw, dapat poly mana ? dapat offer course DSK ye ? so, memang dah confirm nak sambung dekat poly ehh . wish you best of luck okey dear :)

Amyra said...

salam kak..sy dpt kos DSK kat PTSS intake july ni..kiranya kak ni senior sy la kn..hehe..thanks kak 4 the info..sgt2 membantu sy..thank you!^_^

Nur Adilla said...

salam amyra :) ouh , yeke . congrate yaa ! yess ! hye junior . welcome sayangg . tapi sorry eh kalau tetiba ade info yg tak sama dengan ape akak explain tuu . sebab now poly dah buad banyak perubahan dah . huhu . good luck my dear ;)

Anonymous said...

thanks sis adilla :) . saye tolak UTM . and amik poli . but in da same time , saye nak mohon uitm utk 2nd intake . hope dpt . amin

Nur Adilla said...

# miss anonymous .

huhuu . yeke . btw, dapat poly manaa ? ea, sokeyy. no biggie :) ouhh, apply utk 2nd intake, mintak course ape ? aminn , hopefully. yg penting, niat nak blaja, and minat kita sendiri okey ;) wish you best of luck sayangg !

Anonymous said...

#Haziq the Mr. Simple#

kak, sy nk tnye sy baru dpt DSK kat sabak bernam, sy nk tahu kalau x minat course bisnes boleh ke bwk course ni? betul ke course ni hanya dipilih untuk org yg betul2 kuat tanggungjawabnye...???

Nur Adilla said...

hye Haziq :)

ermm, not pretty sure. huhu. kalau ikotkn akak pun xbrape minat, just sbb ada subj yg kena kira2, subj yg lebih kurang sama dgn budak bisnes. tp Alhamdulillah, so far, okey laa. yang paling penting, MINAT nak belaja. okeyy :)

huhu, kuat tanggungjawab, adoii, susaa nak jawab nie. sbb akak nie pun jenis careless jugak dik oii. haha. tp , time kita belaja nie laa, kita nk kenal erti tanggungjawab yg sebenar.

harap harap ape akak explain nie membantu kamu ye haziq :)

syamila said...

sis. saya pon dapat course ni kat POLISAS. sy cuma nak tanya. microeconomics tuu susah x? i mean dia sesusah addmath x?

Anonymous said...

#Haziq the Mr. Simple#

THANKS kak pasal info haritu, mmg membantu.. :)

sy ade lg 2 soalan, course ni bagus ke untuk budak lelaki & dpt kerja??
Knp course ni subjek mcm nmpk sikit? O.o

Nur Adilla said...

hye syamila :)

ermmm, tade lah susaa macam addmatth tu sayangg . huhuu . cemana nk cakap ehh, ermm, dia lebih kurang macam ekonomi asas . tu pun kalau syamila pernah ambek ms f4 & f5 lahh , tp don't worry. tak lahh sesusah add math :)

Nur Adilla said...

haziq :)

hahaa. welcome! no biggie :) quite okey. don't worry. student lelaki takkan jadi lembut mcm sotong yee kalau join course nie . hahaa #kidding.so far, tengok course nie okey je utk boys. belaja mcm biasa jugakk.

subject sikit. hahaa. sikit2 punn, bolee tahan jugak tau nak study punn :) tp kalau kamu bolee maintain kehadiran, markah quiz, test, etc, buad assignment yg lect bagi, and usaha lebih sikit utk final paper, insyaAllah, pointer pun akan okey :)

Anonymous said...

Salam kak,
sy Haziq>>

sy dah masuk politeknik, tp sy x sure ade kene mid-term exam? subjek ape eh yg ade time exam nih...

lg 1- kalau kita x scan kad matriks masa pergi majlis2, kene tolak markah kredit ke?? O.o risau*

Anonymous said...

SALAM KAK.;

SYE SYED IMRAN:sye nk tnye sikit tentang DSK khursus ny ade bdak lelaki x..?? second;ape syarat2 kemasukan die..??besides that;ipta mne yg khursus ny ade akk bg lembih lnjut khursus ny kt poli mane khursus ny ade...saye berminat sngt..""sebarng maklumat akk tolng hntar dekat fb saye..emeail:kechik_ever@yahoo.com
syed imran

please kak tolong hntar maklumat 2 kt saye k..""mntak tolng sngt2

Hafiz Fizz said...

Akak, saya minat laa ngan course nih ..tp laki leh ker ambik course nih sbb sy rasa cam janggal jer...

ツwElcom3 tO my wörlÐ said...

salam , nama saya ain. saya dapat poli.. tapi.. saya dah masuk f6. kaunselor sekolah saya pulak kate. f6 lagi better n sijil lagi laku.. untjk sambung degree dari matrik. jadi... saya tak tahu.. nak pilih ketak poli tu.. takut salah pilih.. saya minat masscom. andai kate saya masuk poli ni. senang tak saya nak masuk degree untuk masscom?

Anonymous said...

alaaahaaii ni lah course paling BODOH yang aku pernah dengar. setakat dua tahun belajar, diploma pulak tu..dah la poli..alahai ntahpape ntah..

kalau aku lah kan, amik kursus kesetiausahawan tak sampai sebulan, pastu dapat sijil je pun dah boleh kerja jadi setiausaha..tak perlu la kot nak masuk belajar hapebende ntah..fucking waste of time. This course is just for a fucking stupid person je ok. no class at all. jadi kuli for the whole ages in your life.

sebab korang belajar subjek bodoh2 je macam menaip, belajar bahasa inggeris, agama Islam..alahai..korang masa sekolah rendah, menengah dulu tak belajar ke bende2 ni? kesian la kat budak2 yang takde education ni..kesian gila

Anonymous said...

thanks akak sbb buat entry pasal ni. bella dpt twrn poli kt N9. sme course ngn akk. btw bella nk tau macro/micro tu blaja mcm mne? bg akk semua sbjct tu susah ke sng?

Qibah Akieb said...

assalam..saye nurul..saye baru je dapat tawaran Poli untuk kos ni..saye dah nak hmpir ke penghujung sem untuk f.6 ni..rase mcm x boleh bwk pulak..patut ke saye terime tawaran ni?.. :)

Anonymous said...

Assalam, saya Hadziq Asri dan merupakan DSK batch june 2012.
Dalam course ni ada student lelaki tapi mmg sikit. Sekarang ni semua dah tukar DSK- 3 tahun masa untuk belajar. Student lelaki ada advantage kalau masuk course ni, insyaAllah. So, kalau nak masuk course ni tolong fikir masak2. tq

Anonymous said...

Kepala hotak kau waste time. Kau mcm bagus je kan. Rezeki ada di mana2, klu stakat belajar tinggi2 amik degree pointer tinggi tak keje tak de guna jugak. Kau nk ckp kos ni bodoh pakai otak la weyh. Skrg belajar tak pk dh minat ke tak minat yg penting usaha. Kau mcm pandai je kan, kau amik kos apa? UM? uitm? Blajar luar negara ke? Pikir pakai otak bukan kepala lutut kalau nk ckp pon.

fatin said...

salam sister , nk tanya sister dari politeknik mana ek ??? then baju yang kena pakai yag macam mana yea ?? boleh bagi tahu tak ??? thankyou sis .

Anonymous said...

Trengkas benar2 membunuhku.. hahah.. -,- respect lah sape2 yang dapat 4 flat (tanpa menipu*)

mimi said...

asalammualaikum akak! saye ade apply DSK nie. and im waiting for my result. err... macam susah aje akak but mama cakap best. but seriously i read ur entry kindaa hard for this course. =(

Anonymous said...

Anonymous

Its kinda hard if u not get use to it, even the course may seems so simple, but you must think what is the effect for you if you take the course in the future.

Jista Jedora said...
This comment has been removed by the author.
Jista said...

BOLEH ke kalau kita terus pegi poli tu utk apply

Anonymous said...

Kasihan tak boleh terima realiti. Ok kalau aku cakap aku belajar uitm pun at least lagi tinggi daripada dsk natang ni. Memang kos bodoh pun. Tapi uitm tu tak main la. Aku belajar luar negara pun dapat mara. Pandai la jugak kan. Aku dah grad dah pun skrg, now kerja sime darby. Kau hado? Hahahaha keje kuli seumur hidup la kau weh

Anonymous said...

Thanks for the input. Mcm best je. Nasib baik ada subjek dah ada belajar mase f6 dulu. Opps... Sy actually lepasan stpm dan sy gagal utk ke degree. Alhamdulillah, dpt kos dip ni mase 2nd intake poli. Even sedih kena u-turn balek tp tak salahkan. Selagi kita nak belajar. Insyaa Allah, poli mersing menanti. Terima kasih sbb bg byk maklumat. At least ada persediaan before ke sana.

Anonymous said...

@Anonymous
Shame on you..pandai tapi belagak(klau betul lah pndai..ntah2 menipu)...nikmat pandai tu tk guna kalau kau belagak..jngn smpai suatu hari hilang tu semua..

Nur Adilla said...

@Anonymous kepada saudara/saudari, rasa nya tak perlu lah sampai nak merendah-rendahkan siapa yang ambik course nie. kalau awak rasa course nie petik jari je, its up to you. yelah, awak pandai. study dekat oversea. tapi sayang, benda paling penting yang kena ada dalam diri manusia, takde dekat awak. adab. zero. belajar tinggi-ii tapi kalau takde adab. tak ke mana bro. remember that :)

nonyy said...

saya pun kos DSK di Politeknik Mersing. Well dah sem 4 pun, dah nak habis praktikal dah. Well, this is not my choice but alhamdulillah. Aku go on dengan kos ni. Pointer setakat ni best! 3 ke atas. Mcm tu jugak clssmates. Takde yg fail setakat ni. Alhamdulillah. Bodoh bodoh kami pun, kita lawan trengkas/shothand nak? Hahahahaha

Nur Syazwani said...

AKAKK , SAYA NK TNYE PSL NI SECARA PERSONL BOLEH ?

ara sohaimi said...
This comment has been removed by the author.
nurbadriah ibrahim said...

Salam kak. Sy bkal jd student di ptss kos dsk jgk. Sy dgr kta senior diorg ckp di ptss kos dsk ni kna pkai bju krung je. Dress slack xboleh. Boleh kongsikan x.? Atau any update yg akk tau bleh shre. Pls

qusmartpa said...

Assalamualaikum

hi..adik2 semua. klu ada pertanyaan mengenai course ini boleh bertanya dengan team QuSmartPA. Team kami bersedia menolong adik2 semua yg mungkin tidak pasti kos ini sesuai dengan anda dan bila dah graduate peluang pekerjaan byk ke tidak.?? persoalan ini Insya-Allah kami semua akan cuba bantu. sila layari fb qusmartpa or wsp @ 012-7792907. Tks

Winter C said...

Ya Allah thank you so much. Atleast i dont have to think much. Mekaseh kawan *nangiskegembiraan*

Winter C said...

Mekaseh kawan. Jasamu dihargai

Kamini Nair said...

Klu habis dip dpt kerja apa ?

Kamini Nair said...
This comment has been removed by the author.
エルリックサーシャ said...

Kelakar betul nk cakap org lain keje kuli seumur hidup tapi diri sendiri pn keje mkn gaji jgk kn lebih kurang sama lh kn..x pyh nk dok kutuk2 org sini sana mcm diri tu bagus..kalau bagus sgt nape x keje luar Negara kalau kelayakn ko tu bagus sgt dr dsk..kesian belajar bagus2 tapi mentality out

Nisah said...

Salam... adik saya baru2 ni dapat dsk.. tapi tak tahu lagi poli mana... adik saya ni waktu form 5 dia ambik sains tulen.. so worth x kalau dia ambik dsk nie